ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Α.με.Α.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

για νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση

panattica.jpg

Πατήστε εδώ για την παρουσίαση σε pdf

Λίγα λόγια για την εκδήλωση…

Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) αντιμετωπίζονται σήμερα από την κοινωνία, σε ένα μεγάλο βαθμό, με επιφύλαξη και αρνητισμό, βιώνοντας καθημερινά με πολλαπλούς τρόπους τον επιβαλλόμενο επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπροσθέτως, η επικρατούσα αντίληψη για τα ΑμεΑ διαμορφώνεται κάτω από καθεστώς ελλιπούς ενημέρωσης του ευρέως κοινού, προσδιορίζοντας κατά συνέπεια λανθασμένα και το επίπεδο «ανεκτικότητάς» μας απέναντι στο διαφορετικό. Ως επακόλουθο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ είναι πάρα πολλά: πρακτικές αποκλεισμού, περιορισμένη κοινωνικότητα, ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση των δυνατοτήτων των ατόμων αυτών, αδυναμία πρόσβασης σε χώρους εργασίας λόγω έλλειψης κατάλληλης κτιριακής υποδομής (για άτομα με κινητικές αναπηρίες -έλλειψη ράμπας και ανελκυστήρα) κ.ά.

Σε αντιδιαστολή, ωστόσο, με την έλλειψη παιδείας και κοινωνικής ευαισθησίας που διακρίνει την κοινωνία μας, τα ΑμεΑ με την υποστήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - συλλόγων – σωματείων διαψεύδουν διαρκώς με τις πράξεις τους την επιφυλακτική αντίληψη απέναντί τους και αποδεικνύουν διαρκώς ότι αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Δεχόμενοι την ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση των φορέων αυτών, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά: εκπαίδευση, απασχόληση, νέες τεχνολογίες, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητισμός και ψυχαγωγία. Είναι αρκετά σήμερα τα παραδείγματα φορέων που δρουν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για τη δημιουργία καλών πρακτικών και ερεθισμάτων, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων «ΕΔΡΑ» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Περιστερίου σχεδιάζουν εδώ και επτά συνεχόμενα χρόνια την Παναττική Αθλητική Διοργάνωση για παιδιά - νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση.

Η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση ΑμΕΑ, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ (3η Δεκεμβρίου), αποτελεί πλέον ένα θεσμό για τη Δυτική Αττική, αφού πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια στο Δήμο Περιστερίου.

 

Στόχος ήταν εκτός της κοινωνικοποίησης μέσω του αθλητισμού που περιλαμβάνονταν στο κυρίως πρόγραμμα της εκδήλωσης και η ευαισθητοποίηση τόσο των ενήλικων αλλά κυρίως των παιδιών, τα οποία θα αποτελέσουν τους δέκτες και αυριανούς μεταλαμπαδευτές μίας νέας αντίληψης για τα ΑμΕΑ. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκε υλικό ευαισθητοποίησης για όλες τις μορφές αναπηρίας, το οποίο αποδόθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο για όλους σε ειδικό έντυπο, το οποίο και διανεμήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης.

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

 • Θα υπάρξει ευρύτερη γνωστοποίηση/προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη χώρα μας
 • Θα πραγματοποιηθεί μία «ζύμωση» της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, παρέχοντας ερεθίσματα σχετικά με τα ΑμεΑ και δημιουργώντας μία περισσότερο ευαισθητοποιημένη αντίληψη για τα άτομα αυτά, αποστιγματισμένη από κοινωνικές προκαταλήψεις. Παράλληλα, η πληροφόρηση αυτή θα διοχετευθεί μέσω των παιδιών και στις οικογένειές τους
 • Θα δοθεί στα άτομα με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση η δυνατότητα συμμετοχής σε μία διοργάνωση, η οποία θα τους επιτρέψει να αναδείξουν τη συμμετοχή μέσα από τη διαφορετικότητά τους

 

 

Τα αγωνίσματα…

Αγωνίσματα: Άλμα χωρίς φόρα, Εκτέλεση πέντε ελεύθερων βολών μπάσκετ, Σκυταλοδρομία και Τσουβαλοδρομία μαθητών ειδικών σχολείων.

Περιγραφή διεξαγωγής αθλημάτων:

Βολές μπάσκετ: Αξιολογείται η σωστή τοποθέτηση χεριών και ευστοχία τουλάχιστον για τέσσερις στις πέντε βολές από τη γραμμή του φάουλ. Στο δεύτερο μέρος, προσμετρείται η ευστοχία βολών μέχρι τρείς στις πέντε από όποιο σημείο του γηπέδου. Νικητής είναι εκείνος που θα έχει τις περισσότερες εύστοχες και έγκυρες βολές.

Σκυταλοδρομία: Αγώνισμα στο οποίο συμμετέχει μια ομάδα 5 ατόμων από κάθε φορέα. (4 εκπαιδευόμενοι του φορέα και 1 παιδαγωγός – συνοδός). Οι συμμετέχοντες κρατούν ένα μπαλάκι στο χέρι και τρέχοντας το τοποθετούν στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, σε ένα στεφάνι στο πάτωμα και αμέσως ξεκινά ο επόμενος της ομάδας. Συναγωνίζονται ταυτόχρονα τέσσερις ομάδες. Νικάει η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη.

Τσουβαλοδρομία: Αγώνισμα για ανήλικους μαθητές ειδικού σχολείου με τσουβάλια. Οι μικροί αθλητές μπαίνουν μέσα σε σάκους που εφαρμόζονται γύρω από τη μέση τους. Όταν δοθεί το σύνθημα πηδούν για να φτάσουν ως το τέρμα. Νικητής αναδεικνύεται όποιος τερματίσει πρώτος.

Άλμα χωρίς φόρα: Στο άλμα χωρίς φόρα, η εκτίναξη γίνεται μπροστά από ένα σημάδι, που είναι τοποθετημένο στο έδαφος και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το διάδρομο της φοράς και το σκάμμα. Το πάτημα πέρα από το σημείο αυτό θεωρείται άκυρο. Ο νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα προσγειωθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημάδι.

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει τον τελευταίο χρόνο να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να πάρουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο αθλητικός χώρος διαθέτει ασθενοφόρο σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια. Η συμμετοχή συνοδού για την εμψύχωση και την ενίσχυση του αθλητή επιτρέπεται.

Όλες οι διοργανώσεις με μια ματιά…

Η εκκίνηση μέσω της συμμετοχής μας στη διοργάνωση της Γερμανίας

Η προσπάθεια να θεσπιστεί ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο της Γερμανίας το 2006, όπου και συμμετείχαμε εκπροσωπώντας την χώρα μας. Συνολικά συμμετείχαν  32 ομάδες από άλλες χώρες όπως Βραζιλία, Αυστρία, Γαλλία, Εσθονία, U.S.A, οι οποίες θα αγωνίστηκαν στα πρότυπα του Μουντιάλ μέχρι την ανάδειξη του νικητή. Οι συμμετέχοντες αφορούσαν νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση. Η πόλη που φιλοξένησε την συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν το  Herzogsagmuhle από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου 2006 (Περισσότερα για τη διοργάνωση στην ιστοσελίδα: www.championskick.de και για το χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκε: www.herzogsaegmuehle.de )

2Η Παναττική Αθλητική Διοργάνωση 2007

Η 2η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου 2007 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων.

 

3η Παναττική Αθλητική διοργάνωση 2008

Η 3η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2008 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Ως παράλληλη εκδήλωση διοργανώθηκε Βράβευση αθλητών που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Διανεμήθηκε υλικό ευαισθητοποίησης για όλες τις μορφές αναπηρίας στους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων μαθητές από τα δημοτικά και τα γυμνάσια της περιοχής.

 

4η Παναττική Αθλητική διοργάνωση 2009

Η 4η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2009 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Την εκδήλωση τιμήσαν με την παρουσία τους γνωστοί αθλητές από την Κ.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

 

5η Παναττική Αθλητική διοργάνωση 2010

Η 5η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2010 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Η χαρά που διακρίνονταν στα πρόσωπα των συμμετεχόντων σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ενισχύθηκε από τη ζωντάνια και το κέφι του ηθοποιού και παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Θανάση Βισκαδουράκη, ο οποίος με περισσή αγάπη αγκάλιασε όλους τους αθλητές και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Νικητές ήταν στο τέλος ΟΛΟΙ οι αθλητές, αφού όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τιμητικό μετάλλιο συμμετοχής. Οι διοργανωτές τίμησαν την Παραολυμπιονίκη κα. Ανθή Καραγιάννη, η οποία με την τεράστια δύναμη ψυχής που διαθέτει έχει δώσει επανειλημμένα το θετικό παράδειγμα στους συνανθρώπους της. Η ίδια, συγκινημένη, ευχαρίστησε για την βράβευση και έδωσε την υπόσχεση να συνεχίσει με την ίδια αμείωτη ένταση τον δύσκολο αγώνα της. Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό τα παιδιά της ομάδας Γενικής Γυμναστικής του Συλλόγου ΓΑΣ «ΕΙΡΗΝΗ» Περιστερίου «Μπελάδες» που παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ακροβατικής γυμναστικής hip hop και breakdance.

6η Παναττική Αθλητική διοργάνωση 2011

Η 6η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου 2011 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Σε όλη την διάρκεια των αγώνων οι αθλητές δέχονταν τις παροτρύνσεις των ηθοποιών Θανάση Βισκαδουράκη και Γλύκας Στόιου, οι οποίοι έδιναν ζωηρό παλμό στην διοργάνωση. Στο αισιόδοξο κλίμα συνέβαλε επίσης η ομάδα Γενικής Γυμναστικής του Συλλόγου ΓΑΣ «ΕΙΡΗΝΗ» Περιστερίου «Μπελάδες», η οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα ακροβατικής γυμναστικής με hip hop και breakdance, ξεσηκώνοντας το κοινό. Συγκινητική στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η βράβευση των Παραολυμπιονικών που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την χώρα μας σε διεθνείς αγώνες, οι οποίοι δέχθηκαν από τους διοργανωτές ένα συμβολικό δώρο:

 • του Παραολυμπιονίκη Μάμαλου Παύλου
  Αθλητή Άρσης Βαρών, Αργυρό Παραολυμπιονίκη στο Πεκίνο, Κάτοχος Ευρωπαϊκού Ρεκόρ το 2011 στο Ντουμπάϊ στα 100 κ. με 234 κ.
 • της Παραολυμπιονίκη Μαρία Σταματουλά
  Αθλήτρια σφαιροβολίας, “χάλκινη” παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, Κάτοχος 4 φορές του Παγκοσμίου Ρεκόρ και 1 φορά του Πανευρωπαϊκού
 • του Παραολυμπιονίκη Κωστάκη Ιωάννη
  Αθλητή Κολύμβησης, 4ο Παραολυμπιονίκη Πεκίνου, 2 μετάλια στο Πανευρωπαϊκό του 2011 (2η θέση στα 100μ. ελεύθερο και 3η στα 50 μ. ελεύθερο)

7η Παναττική Αθλητική διοργάνωση 2013

Η 7η Παναττική Αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2013 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» (Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών, Περιστέρι), υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Περιστερίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Η διοργάνωση τίμησε αθλητές που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα με τις επιδόσεις τους. Η Παραολυμπιονίκης Βούλα Καντζά είναι μία από αυτούς. Επίσης ο Περιστεριώτης αθλητής και επί χρόνια αρχηγός της ομάδας μπάσκετ Γ.Σ.Περιστερίου, Αντώνης Μάντζαρης, θα τιμηθεί για το ήθος του και την πορεία του στο ελληνικό μπάσκετ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Βασίλης Δρυμούσης. Την 7η παναττική αθλητική διοργάνωση Α.με.Α παρακολούθησαν λιλιπούτιοι μαθητές από τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου και το 1ο ειδικό σχολείο Περιστερίου.

 

Συμμετέχοντες αθλητές και φορείς…

Στην Παναττική Αθλητική Διοργάνωση από το 2006 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 900 αθλητές από διάφορους φορείς και δομές όπως τα Ειδικά Σχολεία Δυτικής Αττικής, την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης,  Αποκατάστασης και Κοινοτικής Μέριμνας, Οικοτροφεία Αινείας-Οδυσσέας, το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χάρα», η Σ.Υ.Δ. Νεφέλη, η ΑΝΙΜΑ ΑΜΚΕ, η ΗΠΙΟΝΗ ΑΜΚΕ, η ΕΠΑΨΥ Οικοτροφείο  Λυκόβρυσης, η ΚΕΑ/ΑΜΕΑ, ο Αθλητικός σύλλογος «Ολυμπιακή φλόγα», το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με ειδικές ανάγκες και Α.με.Α, το Κέντρο παιδιού και εφήβου με Αυτισμό «Στην αυλή του κόσμου», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «ΑΜΥΜΩΝΗ», το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με ειδικές ανάγκες  «Η Αργώ», η Εταιρεία Συστημικής θεραπείας σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα οικοτροφείο ΕΠΑΤΜΟΣ, και τέλος τα Οικοτροφεία-Μονάδες Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ".

Η σημασία των επισκέψεων των σχολείων στις κερκίδες της Παναττικής…

Στις κερκίδες βρίσκονται πάντα σχολεία της περιοχής, ιδιωτικά και δημόσια, με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Μέχρι τώρα την Παναττική Αθλητική Διοργάνωση έχουν επισκεφτεί η Ιδιωτική Σχολή Αυγουλέα- Λιναρδάτου, Δημοτικά Ειδικά Σχολεία Περιστερίου, Δημόσια Δημοτικά και Γυμνάσια, κ.α. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των μαθητών θα προσδώσει στους ίδιους τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με την έννοια της διαφορετικότητας και της δεκτικότητας, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενημέρωση / ευαισθητοποίηση της οικογένειας και του περίγυρού τους.

 

 

 

 

 

Spot by "ΕΔΡΑ"

10o Art4more